Friday, March 29, 2013

After 20 years..

Assalamualaikum & greetings all..!

Mood masih nak bercuti lagi..lagi2 musim cuti sekolah ni...just noticed that all my frens keep updating about their vacations..bestnye..takpela, bila free nanti,selit2kan masa untuk get back fresh life..

Cameron Highlands...almost everyone pernah ke sana kan? Fresh air, fresh strawberry, fresh tea..semuanya rasa fresh..last time visited Cameron Highlands..it was 20 years ago...wah..zaman dulu, hanya strawberry mentah tu je yang bersepah..sekarang...variety of foods with strawberries..sayur..etc..ni mesti gara2 Dato' Siti kita yang suka makan strawberry dengan coklat..so, hasilnya lebih dari tu..waffle with strawberry jam..chocolate with strawberries..attempting..!

So, time chinese new year hari tu, berkesempatanla nak ke sana disebabkan temptations tadi..hee..terus book hotel through Agoda..jumpala Hotel Equatorial yang dalam internet nampak sgt cantik & selesa..book apartment with 2 bedrooms for my mom n sister..to me..only 2 stars should be given to u Mr Equatorial..rate mahal tapi..not so good..not too bad..bolehla..

Sampai saje di Berinchang terus ke strawberry park dulu before check in..actually ada banyak sangat strawberry farms..sampai kelabu mata kiteorg..bising dalam kereta..rasa nak kesemua tempat..hee...lastly decided untuk ke Taman Agro Tourism punya strawberry farm..dekat dgn pasar malam Berinchang..

Photographer x bertauliah..i la tu..:)

bestnye if boleh tanam sendiri kat rumah kan?

excitednye cik Hannah kite

i love greeny



Went Strawberry Park...tapi gambar strawberry pun takde...nak pick my own strawberry pun tak boleh coz time tu tgh cuti sekolah..so byk strawberry yg dah dipetik..yang tinggal pun hanyalah yg muda2..tak boleh la nak petik strawberry sendiri..tension je..hampir semua strawberry park kami redah..semuanya tak boleh petik sendiri..geram jek..

Lepaskan geram dgn check in terus kat hotel..nak keluar untuk dinner, konon nak makan steamboat yg dikatakan sedap kat Hotel Rosa Pasadena, hujan pulak..menggigil2 semua org...bedong my baby sampai 4 lapis..Equatorial ni pulak located kat puncak yang tertinggi..


Esoknya sambung jalan...bila baca entri kat blog2, katanya sedap makan scone dgn hot tea dekat Sungai Palas Boh Tea Center..so apa lagi..terus papago ke sana..hee..sgtla puas hati melihat scenary yang sgt fresh..

sampai2 terus serbu cafe..haha..best kan?yummy!

memang feeling2 ombak rindu..

my mum & sis

meriah meja..

Subhanallah...

Nak keluar dari kawasan ni agak jam jugak..lagi2 cuti sekolah..if stuck lame..boleh keluar dari kereta & snap picture ala2 obersi gitu..huhu

Dah kenyang perut kita jalan lagi..sebelum balik singgah membeli belah segala sayur, jagung & of course strawberry di pasar dekat2 dengan Hotel Equatorial.. Otw nak turun dari Cameron Highland untuk ke Simpang Pulai, jumpa pulak taman bunga2 Lavender ni..sgt2 cantik scenery die..Entry fee nya RM5 if tak silap...Owh..masa nak naik Cameron ni, kami exit Tapah..punyela pening kepala duk dalam kereta..hadoi..boleh pulak tersilap jalan..kami prefer naik melalui Simpang Pulai coz jalannya lagi besar..

Lavender yg sgt harum...!


pose lagik!


sukenye dengan bunga2 ni

Shejuk...jom pelok2 ngan Hannah..
Pelok Hannah..sandar kat daddy!

Tak dapat petik Strawberry, petik salad pun jadila...
Kat rumah mcm2 tanaman mak tanam..taknak pulak petik..dekat Cameron kemain lagi..

Yang hijau ni bunga yg selalu di pairkan dengan Lavender..
Bestnye..ni tak boleh petik k..
As a conclusion, kat Malaysia pun banyak tempat2 menarik..once bile kite berjalan ni,mcm2 behaviour yang dapat kita tgk..experiences tu lah yang paling berharga..duit boleh dicari ramai2..tapi pengalaman...cari sendiri..betul tak?

Ok semua..sape2 yang sedang bercuti ni Happy Holiday k...
Safety First!

Tata..

2 comments: