Sunday, March 10, 2013

PERTH..Hubby's Feveret (PART II)

DAY 2

Kat sini pukul 6 pagi dah cerah rasanya..so bangun awal, solat Subuh, mandi.. and lepas tu siapkan breakfast untuk kiteorg berdua..breakfastnya adalah roti ngan tuna..kikiki..siap bawak bekal lagi untuk berjalan..takut lapar pulak di tengah2 jalan..

Actually masa kami book hotel tu, mereka bagi sekali complimentary gift iaitu tiket free tram tour untuk 2 org..so dapat naik tram tu untuk keliling town..padahal semalamnya dah keliling dah naik bas free tu..takpela..orang dah nak bagi kan..tepat pukul 8 pagi..kami pun tunggu that tram kat platform yg ditentukan..naikla tram tu..rupe2nya dia bawak jgk naik Kings Park lagi..semalam punyala kami panjat tangga..rupe2nya hari ni naik tram lagi..tak perlu berpeluh2 panjat tangga..takpela exercise..



ok..muke boring naik Kings Park lagi..


So..kami decide untuk tak ikut tram tour tu..dok pok pek pok pek cerita pasal sejarah..hihi..tak minat..boring..so kami turun dari tram tu kat tengah2 jalan..jalan mana pun tak tau..tak kisah sangat kat if still berada dalam town sebab bus stop merata2..nampak pulak satu company travelling agency kat jalan tu..sebelum ke Perth, kami dah plan nak ke satu tempat...iaitu Caversham Wildlife Park..nak ke sana ada public tranport..tapi agak leceh juga sebab kena naik byk bas lompat..so kami pun book dengan travelling agency ni untuk bawa kami ke sana..bukan ke park tu saje..tapi banyak jugak tempat2 menarik yg dieorg akan bawa..kira harga pakej la ni..if x silap AUD70 per person..

Lepas book semua tu..dah tak tau nak ke mana coz pada awalnya konon2 hari ke 2 ni hanya nak naik tram tu..rupa2nya aktiviti tu agak boring..so kami terus shoot ke Fremantle (tempat org beli souvenir coz katanya murah)..suka hati je kiteorg ni..haha..naik tren kena bayar k..rasanye AUD 3.80 one way..ada banyak cara ke Freemantle ni..ada ferry, bus and tren..so boleh pilih ikut keselesaan kita..apa yg ada di Fremantle? check it out!


Tren nak ke Fremantle

dah turun tengah2 jalan ni..jumpa pulak muzium ni


otw ke Fremantle..view dr dalam tren..Fremantle adalah bandar yg terletak di hujung Perth..sesuai untuk port

 sampai2 je Fremantle terus ke market hall die..ada banyak tempat souvenir di Fremantle..
pilih2

cari toilet..hihi..
 ish..kalo ada tanda halal..dah lama kena sebat cupcakes ni..
cheapest ke..huhu..
market untuk beli souvenir murah2
jom cari lunch!
 ke mana saje dgn map..hehe

 nak mengisi perut kat Waterfront..ramai kata fish n chips dekat Fremantle la yg plg sedap..fresh..

Ada banyak restoran dekat Waterfront ni..pilih je..betul2 depan laut..windy2 gitu..sesuai untuk psgn yg nak honeymoon..2nd honeymoon pun blh..:))

 ni pun nak snap kan..
sejuknya mata sambil makan2
do not feed this bird k..
 Nampak sedap kan..sgt garing..panas2..pastu suasana pulak sejuk..nyaman je..borak2 ngan hubby..eii..rasa memang nak pegi lagi..bawak family pulak..

Kebanyakan restoran di sini menggunakan satu alat untuk panggil customer2 yg ordernya telah siap..let say kite dah beratur and dah bayar untuk sesuatu meal tu..tak perlula kita duduk depan2 cashier untuk tunggu order kita siap..kita blh duduk mana2 yg kita suka..once order siap, alat tersebut akan vibrate..sgt sistematik..x la membazir masa tunggu..in between boleh snap2 gambar..

we chose this restaurant..sbb scenary yg plg best..
 laut yg sejuk

 kami pilih untuk shopping kat sini lepas survey..
 hasil buruan
Dah habis shopping jom balik..tgh tunggu bas nak ke tren..

apa2 pun..mmg kenangan terindah di Fremantle ni..suka kawasan yg ada building2 lama..ok..ready untuk balik hotel..dalam tren tido tak hengat...


DAY 3

Hari ni terbangun lewat sikit sebab dah penat semalam berjalan beriya2..so hari ni decide nak jalan dekat2 je..ke Swan Bell Tower..Perth Zoo..pastu area CBD lepak2..apa yang kami suka sangat dengan Perth ni adalah suasananya yang aman..nyaman..tenteram..ape lagi word yang nak kami describe Perth ni..even New Zealand yang kami dah pegi pun tak se-nyaman mcm Perth..cewah..

The Swan Bell Tower


kawasan jeti nak ke South Perth

 Jetty nak ke Perth Zoo..boleh naik bas..tapi jauh..
map Perth Zoo

 Tak boleh nak bermesra sgt dengan Kangaroo kat sini..
Semuanya dalam kurungan
Dubuk
Di jeti untuk balik ke town Perth balik..kami di South Perth

 London Street lagi..CBD area
sebelum balik seberang...snap2 dulu..

Masa ni dah tak sabar nak tunggu esoknya untuk ke Caversham Wildlife Park..hee...


Last Day

Wa..hari ni da sedey2 untuk check out..suka sangat hotel ni..hari ni kami plan untuk ke Caversham Wildlife Park..and mengikut kata schedule..kami juga akan ke wine valley dsb..so the driver akan pick up kami pukul 11 pagi kat depan hotel..but sebelum ke caversham tu kami sempat shopping2 di Harbour Town kat area CBD tu jgk..yang tak bestnya shops kat sini kebanyakannya tutup pukul 5 petang..so sangatla berkejar2 kalo nak shopping tu..semalam tak habis shopping..kedai2 banyak dah tutup..kenapa lambat shopping? Sebab sebelumnya kami banyak ke luar dari CBD area..tapi tujuan ke Perth ni bukanla nak bershopping sgt ala2 London, Paris tu k..gitu2 je..xyah nak poyo sgt Syira..haha..




 ini la hotel kami..

 Menapak ke Harbour Town..

 Harbour Town
Hamboih..bukan main seronok die..
otw ke Caversham singgah kilang coklat

wine valley
 cewah..

 suka coz kat sini Kangaroo bebas berlari2




kawasan ni kangaroo memang bebas berlari2..

farm..byk jgk aktiviti2 dalam park ni..antaranya show cukur bulu kambing biri2..perah susu..dsb
Walabi..bukan wasabi k..hihi 
alahai cian die takde kawan..
 Ilama
ni namanya....xingat..
wine valley..

Babai Caversham..

Lepas habis melawat tempat2 ni..kami ke area hotel balik..tapi bukan untuk check in..kami tunggu shuttle untuk ke airport..flight kami pada keesokan harinya pukul 5 pagi balik ke M'sia..so planning untuk tido2 ayam di airportla jawabnya..

Dan untuk kesekian kalinya berkata di dalam hati yang nak sangat bawak semua family ke sini balik..maybe duduk kat apartment ramai2 and boleh masak2 lagi..guling2 satu family..eii..mesti best..

If ada rezeki..In shaa Allah..sampai ke sini lagi..amin..

Next entri nanti kita cerita pulak tentang tempat2 lain k..so jom menabung untuk next visit ..kita sharing2..jauh perjalanan..luas pengalaman....

see u then..

Tata!

5 comments:

  1. bestnye..pg aussie.. ada fridge magnet lebih x syira? hihi kalau ada anum nk beli .. :)

    ReplyDelete
  2. bestnye..pg aussie.. ada fridge magnet lebih x syira? hihi kalau ada anum nk beli .. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade kot anum..nnti syira tgk blk..:)

      Delete
  3. madam...
    jom trip ke sydney plak...
    duk kt malaysian hall...
    g opera houz...
    paddy market...

    ReplyDelete
  4. Salam.sesiapa nak ke perth,australia?. Cuba visit www.mahiraholidayhomes.com Holiday homes kepunyaan org islam malaysia.mereka ada car rental. Boleh call 0123360098 Saya da try 2x. Memang servis terbaikkk dan penginapan yg sgt selesa dan bersih. harga memang berbaloi.mereka ada fullboard muslim pakej juga.

    ReplyDelete